Wednesday, July 24, 2013
Syrop z sosny / Pine syrup ( Pinus silvestris L.)
Pączki oraz pędy sosny posiadają działanie wykrztuśne, gdyż pobudzają czynności wydzielnicze błon śluzowych w górnych drogach oddechowych. Działają łagodnie odkażająco, gdyż hamują rozwój lub też niszczą drobnoustroje zalegające w gardle oraz jamie ustnej. Wywierają również łagodne działanie moczopędne a w niektórych przypadkach chorób skórnych działanie antyseptyczne.
Przetwory z pączków i pędów szczytowych sosny znajdują zastosowanie doustne w różnych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych z towarzyszącą chrypką, kaszlem, bólem gardła u dzieci, młodzieży, czy tez dorosłych.
Syrop z młodych pędów szczytowych sosny - należy zebrać wczesną wiosną młode pędy sosny (najlepiej z kilku drzew) ok 1 kg, następnie je oczyścić, pociąć na mniejsze kawałki i włożyć do dużego słoika układając warstwami oraz przesypując obficie cukrem. Szczelnie zamykamy. Pozostawiamy słoik w temperaturze pokojowej na okres ok 4 tygodni. Jak puszczą soki należy słoik systematycznie wstrząsać, aby cukier się rozpuścił i dobrze połączył z sokiem. Po tym okresie syrop przecedzamy przez drobne sitko i przelewamy do przygotowanych buteleczek. Stosujemy po 1 łyżeczce kilka razy dziennie, po jedzeniu, przy - nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani, połączonych z utrudnionym odkrztuszaniem oraz kaszlem.
Pędy które nam pozostały możemy wykorzystać zalewając je 3 lub 4 szklankami wody przegotowanej o temperaturze pokojowej i pozostawionych na czas ok 2 godz. Otrzymamy wtedy bardzo przyjemny i orzeźwiający napój.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment