Muszkatołowiec korzenny / Spicy nutmeg ( Myrystica fragrans ) - jego ojczyzną są wyspy Moluki i Archipelag Banda. Obecnie uprawia się go w wielu krajach tropikalnych.
Przedmiotem handlu oraz surowcem leczniczym jest osnówka, mięsista osłona nasienia. Nasiona muszkatołowca - nazwa handlowa gałka muszkatołowa, suszy się w warunkach naturalnych przez kilka miesięcy, następnie łupinę się rozbija wyjmując gałkę którą się jeszcze dosusza.
O zastosowaniu leczniczym tego ziela pisano już w średniowieczu. Słynny Awicenna zalecał ją w leczeniu zaburzeń trawiennych. Jako leku używała jej także słynna średniowieczna lekarka Hildegarda z Bingen.
We współczesnym lecznictwie gałka muszkatołowa jest środkiem pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego, usprawniającym trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa ona także przeciwbiegunkowo i lekko moczopędnie.
Stosowana jest jako przyprawa, składnik niektórych likierów, w perfumerii jako utrwalacz zapachów. Jednak warto pamiętać, że zawarta w nasionach i osnówce muszkatołowej mirystycyna jest substancją dość toksyczną i w związku z tym przy zbyt częstym stosowaniu wykazuje pewne właściwości halucynogenne. Inny składnik, safrol, ma właściwości rakotwórcze.
steady health article for reference. Thank you for sharing
ReplyDelete