Monday, August 5, 2013

Nawłoć Pospolita (Solidago virga aurea L.)

Nawłoć Pospolita (Solidago virga aurea L.) jest byliną z rodziny złożonych ( Compositae ), występujacą w całej niemal Europie oraz w strefie umiarkowanej Azji. Na potrzeby lecznictwa zbiera się surowiec od lipca do września, w okresie zakwitania, ale tylko górne ulistnione części łodyg długości około 25 cm.
Ziele nawłoci zawiera flawonoidy, garbniki pirokatechinowe, saponiny, olejek eteryczny i sole mineralne.
Flawonoidy i olejek eteryczny zawarte w zielu mają działanie silnie moczopędne. Flawonoidy, jak rutyna i kwercetyna z tego ziela, wchłaniają się w jelicie cienkim i uszczelniają ściany włosowatych naczyń krwionośnych. Dzięki obecności garbników przetwory z ziela nawłoci działają w przewodzie pokarmowym ściągająco, przeciwbakteryjnie, a przede wszystkim przeciwzapalnie, ze względu na współdziałające z nimi związki saponinowe. Garbniki oraz kwasy polifenolowe mają również własności odtruwające po podaniu ustnym, gdyż wiążą w przewodzie pokarmowym toksyny i inne szkodliwe związki, usuwane następnie z moczem. Składniki zawarte w nawłoci, estry saponin, aktywnie zwalczają bakterie Candida.
Najczęściej stosuje się przetwory z ziela w stanach zapalnych dróg moczowych, zwłaszcza w zapaleniu kłębków nerkowych, miedniczek nerkowych, moczowodów i pęcherza moczowego a także jako pomocniczy środek w kamicy moczowej, skazie moczanowej i nadciśnieniu. Niekiedy napary lub też odwary z ziela nawłoci podaje się jako pomocniczy środek usprawniający przemianę materii, odtruwający i przeciwzapalny w chorobie gośćcowej, dnie i niekiedy w chorobach skórnych. Stosować można również przetwory z tego ziela w nieżycie żołądka i jelit oraz niewłaściwej fermentacji w przewodzie pokarmowym, drobnych krwawieniach po nieznacznych uszkodzeniach błon śluzowych przewodu pokarmowego i osłabieniu, nadmiernej przepuszczalności ścian tętniczek i naczyń włosowatych w jelitach.
Z uwagi na garbniki i saponiny trójterpenowe podaje się napary z ziela zewnętrznie do płukań w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia skóry i czyraki, a także do okładów i tamponów oraz irygacji pochwy.

Odwar z ziela nawłoci: 1 1/2 łyżki ziela zalewamy jedną szklanka letniej wody, ogrzewamy do wrzenia i łagodnie gotujemy około 3 minuty. Odstawiamy następnie na 10 minut, do zaciągnięcia i przecedzamy. Stosujemy zewnętrznie do okładów, obmywań i tamponów a także do płukania jamy ustnej oraz kąpieli.

No comments:

Post a Comment