Monday, August 19, 2013

Poziomka pospolita ( Fragia vesca L.)

Poziomka pospolita ( Fragia vesca L.), rodzina Różowate (Rosaceae) - obejmuje około 50 gatunków bylin występujących w Eurazji oraz Ameryce Południowej i Północnej. We Francji była już uprawiana w XIV wieku. Zarówno dzikie jak i uprawne poziomki są popularne ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne.


Surowcem są liście (Folium Fragariae) i owoce (Fructus Fragariae). Liście zbiera się przez cały sezon wegetacyjny.
Liście zawierają garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, niewielkie ilości olejku oraz sole mineralne przede wszystkim sole potasu. W owocach jest dużo soli żelaza, fosforu, wapnia i kobaltu.
Surowiec działa moczopędnie i ściągająco (zewnętrznie) a także reguluje przemianę materii. Napary z liści stosuje się w zaburzeniach przemiany materii, w miażdżycy naczyń i nadciśnieniu, przeciw biegunce, przy bólach wątroby i chorobach śledziony, w guzach krwawniczych, zaparciach, schorzeniach nerek i pęcherza, w kamicy nerkowej. Zewnętrznie używa się naparów do płukania przy zapaleniu jamy ustnej i gardła, przy krostach i wykwitach na twarzy.

Napar: jedną łyżkę liści należy zalać szklanką wrzącej wody. Po 10 minutach napar należy przecedzić. Pijemy 2-3 razy dziennie po jednej szklance.

Napar przy kamicy nerkowej: 100 g liści poziomki należy dokładnie zmieszać z 50 g liści borówki brusznicy i 50 g liści porzeczki. Jedną łyżkę ziółek zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy trzy razy dziennie po jednej szklance naparu.

No comments:

Post a Comment